dinsdag, mei 19, 2015

Roger van de Velde - Herdenking en evocatie van een groot schrijver: dinsdag 2 juni in De Markten (Brussel)
De schrijver Roger van de Velde werd 90 jaar geleden in een burgerfamilie te Boom geboren en stierf 45 jaar later in een café in de Statiestraat te Antwerpen.
Van 1947 tot zijn dood, werkte hij als journalist bij De Nieuwe Gazet, maar zijn belangrijkste literair werk schreef hij tijdens de laatste vijf jaren van zijn leven in de vele gevangenissen, interneringscentra en psychiatrische instellingen, waarin hij, als steeds hervallende verslaafde, zat opgesloten.
Hij was een virtuoos woordkunstenaar en een bijzonder scherp waarnemer van mensen en feiten. Na al die jaren hebben zijn verhalen niets van hun letterkundige en menselijke waarde verloren. In 1970 ontving Van de Velde voor zijn werk de Arkprijs van het Vrije Woord.

Programma
• ERIK VLAMINCK:
“het levensverhaal van een integer mens”
• VOORDRACHT van een kortverhaal
van Roger van de Velde
• FONS LANSLOTS: Roger van de Velde,
Vrijzinnig Humanist, over zijn journalistiek werk
• RECEPTIE
OVER DE GASTSPREKERS
Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging en hij is voorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Als theaterauteur bracht Erik Vlaminck met zijn stuk ‘Van de Velde J’aimerais mieux de bouche vous le dire’ (2012) de onterecht vergeten Antwerpse schrijver Roger Van de Velde terug onder de aandacht.
Fons Lanslots (Hoogstraten, 2 maart 1954) is vertaler, milieuactivist. Hij woonde elf jaar in Oaxaca, Mexico, waar hij een serie kortverhalen van Roger van de Velde in het Spaans vertaalde. Hij schreef de biografie voor het Nationaal Biografisch Woordenboek van België.
Een activiteit voor oude snoepers en jonge nieuwsgierigen, dinsdag 2 juni, om halfacht in De Markten.
GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel.
toegang vrij!
Contact en inschrijving: brussel@deMens.nu - 02 242 36 02
Organisatie: HVV/HV Brussel i.s.m. huisvandeMens Brussel, August Vermeyelenkring Brussel, Willemsfonds Brussel, Uitstraling Permanente Vorming en GC De Markten.

http://www.h-vv.be/activiteiten/kalender/roger-van-de-velde-herdenking-en-evocatie-van-een-groot-schrijver

Labels: