affiche 4 januari 2007: herdenkingsvoordracht: Verdano / Luc Lauwereys
Donderdag
4 januari 2007
98ste poëzie-avond
De Muzeval
“VERDANO LEEFT”
een herdenkingsvoordracht
met muziek van Luc Lauwereys,
Inleiding: Bart van Peer
aanvang 20 uur. TOEGANG VRIJ
na de pauze:
Vrij Poëzie-Podium
geleid door Frans Vlinderman en Kaatje Wharton.
NIEUWE LOCATIE: “drinkatrium” BAZILIKUM
Verschansingstraat 61 b, (links naast café De Muziekdoos)
2000 ANTWERPEN-Zuid (Waterpoort) Tel: 03/ 216 28 69
Bussen 6 & 23 (Vlaamse kaai), bus 34 & tram 8 (Museum)
Organisatie : STICHTING PIPELINES vzw. http://www.muzeval.tk
Contact: Herman.J.Claeys@telenet.be / I.s.m. MASEREELFONDS /
Verdano, alias Cyriel Pirard of Victor van der Daelen, werd geboren op 7 februari 1950. Ondanks drukke beroepsbezigheden als zelfstandig schade-expert voor verzekeringsmaat-schappijen heeft hij altijd een levendige belangstelling gehadvoor de schone letteren. Helemaal toevallig was dat niet. Een neef langs moeders zijde heette Paul Lebeau en was de schrijver van bekende romans als ‘Xantippe’. Hij verslond ook de boeken van schrijvers als Johan Daisne, Jos Vandeloo en Hubert Lampo. Vooral ‘De komst van Joachim Stiller’ van Lampo is hem altijd bijgebleven. Toen hij een aantal jaren geleden geveld werd door een hartinfarct en niet langer in staat was om zijn beroep uit te oefenen vond Cyriel Pirard troost in zijn oude passie. Een gekregen dichtbundel van Jotie ’t Hooft en een aantal gedichtensites op het internet brachten hem ertoe om ook zelf zijn kans te wagen. Eerst in het Engels en het Nederlands, vervolgens enkel in het Nederlands, schreef hij vooral gedichten met duidelijk rijmschema en een strak ritme. De inzending voor de NV POEZIE zou je dan ook eerder als atypisch voor zijn werk kunnen beschouwen. Tot in 2005 zijn dichtbundel Tovertaling verscheen gebeurde publiceren slechts sporadisch via het poëziecafé ‘De Muze’ in Gent en op de site van ‘Het Schrijvertje’, waarvan hij lid is. Omdat dit soort sites een eerder lage instapdrempel heeft, was hij echter op zoek naar kritischere commentaar om zijn werk kwalitatief vooruit te helpen. In juli 2005 vormde hij samen Frans Vlinderman op de Muzeval een gastdichtersduo onder het motto “dichter versus dichter”. Enkele maanden later overleed hij echter schielijk.
Luc Lauwereys was een veelzijdig kunstenaar: dichter, singer-songwriter, muzikant, aforist, essayist en beeldend kunstenaar.
Als auteur van aforismen behandelde hij universele thema’s als de dood, de tijd, de filosofie maar ook onderwerpen uit het dagelijkse leven. Luc Lauwereys schreef ook wetenschappelijke essays over sociale thema’s, zoals welzijn, werkloosheid, vereenzaming, communiceren, verantwoordelijkheid, verstedelijking. Je kunt ze nog steeds vinden op zijn drietalige website, (www.luc-lauwereys.be) waarop hij ook een aantal gedichten publiceerde. Het wekte geen verbazing dat ook veel van die gedichten maatschappelijk geïnspîteerd zijn, zoals het gedicht De stad bijt me dat wij als motto kozen voor zijn gastoptrden op een Muzeval-avond. . Zijn liedjes bracht bij met eigen gitaarbegeleiding. Zijn setlist was opgebouwd volgens het herhaald schema: liedje – gedicht - liedje – aforismen. Ook hij ontviel ons plots in het voorjaar 2006.
Labels: affiche