zaterdag, oktober 07, 2006

affiche 12 oktober 2006: FERRE DENIS


Donderdag 12 oktober 2006

De Muzeval

95ste poëzie-avond met gastdichterFERRE DENIS


over vorm en inhoud van

HAIKU’S

met voordracht uit eigen werkInleiding: Herman J. Claeys


aanvang 20 uur stipt. TOEGANG VRIJna de pauze:

Vrij Poëzie-Podium

geleid door Kaatje Wharton en Frans Vlinderman
Organisatie : STICHTING PIPELINES vzw.Weblog: http://www.muzeval.tk Contact: Herman.J.Claeys@telenet.be / I.s.m. MASEREELFONDS Antwerpen

Contact voor Vrij Podium kaatjew@skynet.be of frans_vlinderman@vlinderman.beIn CAFE DE MUZIEKDOOS

Verschansingstraat 63, ANTWERPEN-Zuid

(Waterpoort) (dinsdag gesloten)

Bussen 6, 23 (Vlaamse Kaai)., Tram 8, bus 34 (Museum S.K.)


Haiku, Senryû, Tanka, Haiga, Haibun, Renga: allemaal verschillende van oorsprong Japanse dichtvormen, die veel gemeen hebben, maar door sommigen ten onrechte voor het gemak alle haiku genoemd worden. Ze hebben echter elk aparte vormvereisten, die overigens niet altijd strak gevolgd moet worden. Er is ook een onderscheid te malen tussen de klassieke Japanse haiku en de moderne westerse haiku. Ook qua thematiek zijn er grote verschillen, en verder bestaan er ook de religieuze haiku en de gelegenheidshaiku.

Over dit boeiende onderwerp – dat lijdt onder hardnekkige misverstanden en foute eigengereide regelgeving – zal de haikuïst Ferre Denis ons belangeloos onderhouden en ons haarfijn de variaties uitkeggen aan de hand van zijn eigen werk en van klassieke voorbeelden in de Japanse, de Nederlandse en de Engelse literatuur.

De bedoeling is dat deze literaire activiteit interactief is, waarbij haiku-adepten de auteur met opmerkingen en vragen - en zelfs met haiku’s! - kunnen bestoken.


(Herman J. Claeys, okt. 2006)

Ferre Denis is Antwerpenaar van geboorte. en volgde een lerarenopleiding Nederlands, geschiedenis en esthetica aan het Pius X-instituut te Antwerpen. Hij volgde een middenstandsopleiding Antiek en was werkzaam in het secundair technisch beroeps- en kunstonderwijs.

Hij is medestichter van de Antwerpse Haiku-kern en penningmeester van het Haiku-Centrum Vlaanderen. In beide organisaties is hij de drijvende kracht en de duivel-doet-al. Samen met Ludo Haesaerts stelde hij een klein dozijn bloemlezingen samen met Haiku-gedichten.

Hij debuteerde met de bundel Rimpelingen in 1988, en in 1997 publiceerde hij Met weinig woorden. Haiku’s van hem zijn gepubliceerd in Vuursteen, Stilte kun je horen, Overleven, Mooier dan een herfstdroom, Duizend kolibries, Waakvlam en Een Verre Vogel. Andere verschenen in buitenlandse publicaties zoals Das Kleine Buch der Haiku-dichtung in Duitsland; Wind five folded, een bloemlezing uit de States, Haiku World, Four Seasons; The Mainichi Daily News en in The Daily Yomiuri in Japan; en in verscheidene Roemeense tijdschriften.

Ferre Denis geeft workshops haiku en senryû-poëzie
Hij is ook secretaris van de Vereniging van Vlaamse Schrijvers.

Labels: