zondag, mei 25, 2008

--- 5 Vlaamse dichters vertaald in het Russisch ---




WOENSDAG 28 MEI 2008 OM 20U IN HET HUIS VAN ALIJN

Poëzie-avond met Peter Holvoet-Hanssen, Eva Cox, Jelle Meander, Herman J. Claeys, Philip Meersman met als centrale gast
de Russische dichter Sergej Birjukov

Naar aanleiding van de internationale avant-gardeconferentie (org. UGent) komt de Russische dichter Sergej Birjukov naar Gent. Birjukov wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Russische 'Neofuturisme'. Een aantal Vlaamse dichters nemen deze gelegenheid te baat om een Russisch – Nederlandse poëtische dialoog op te zetten in het Huis van Alijn.

Het was op vraag van Sergej Birjukov, oprichter van de Zaum-academie, dat een aantal jonge Vlaamse experimentele dichters vertaald en gepubliceerd werden in het Russisch.

Op deze poëzie- avond worden een aantal van deze dichters samengebracht. Zowel de Russische gedichten van Sergej Birjukov als de Nederlandstalige poëzie van de deelnemende Vlaamse dichters worden in beide talen gebracht.

Toegang: € 4, Vrienden van het Huis van Alijn € 3, Deelnemers aan de conferentie en studenten gratis.

Deuren 20u. Aanvang programma: 20u15 (programmaduur: circa 1u)
Geen reservatie. Info: info@huisvanalijn.be, tel 09 269 23 67

Het Huis van Alijn I Kraanlei 65 I 9000 Gent

Een initiatief van de vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde (UGent), Krikri, Deti Ra, Futurum Art, Drugoe polusharie in samenwerking met het Huis van Alijn, Eric Metz, Svetlana Zakharova, Oleksiy Yudin, Philip Meersman en Sergej Birjukov.

Volgende links geven alvast een voorsmaakje:

In Deti Ra:

Olaf Risee: http://www.detira.ru/arhiv/11-12_37-38_2007/rize.php

Jelle Meander: http://www.detira.ru/arhiv/11-12_37-38_2007/meandr.php

Eva Cox: http://www.detira.ru/arhiv/11-12_37-38_2007/koks.php

In Futurum-art:

Philip Meersman: http://futurum-art.ru/archiv/16_2007/meersman.php

En in "Drugoe polusharie":

http://drugpolushar.narod.ru/DP032008.htm

°°°

organisatie www.krikri.be

.

Labels:



dinsdag, mei 06, 2008

affiche 8 mei 2008: Barry Fitton







Π


DE 114de MUZEVAL


Poëzieavond


donderdag 8 mei 2008




gastdichter



Barry Fitton (GB>NL)

"Amsterdam Nights" (A journey into the depths of Mokum)

met vertaling van GIJS TER HAAR (NL)
voorgedragen door ANJA CORNWALL (NL)


Presentatie en inleiding: Herman J. Claeys en Bart van Peer


na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

begeleid door Frans Vlinderman en Bart van Peer


deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur

gratis toegang


locatie: literair-artistiek café Den Hopsack

Grote Pieter Potstraat 24

2000 Antwerpen (centrum)

(openbaar vervoer: Groenplaats)


Organisatie:

Pipelines vzw met medewerking van Masereelfonds Antwerpen

en met de steun van Antwerpen Boekenstad

Links: www.muzeval.tk , www.masereelfonds.be, www.denhopsack.be








Barry Fitton is een wereldwijd performende Engelse dichter, die al vanaf zijn 15de in 3 continenten “on the road” is. India, Pakistan, Iran, Turkije, De Verenigde Staten, en in Europa de Scandinavische landen, Tsjechië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland – waar hij een vaste stek heeft – Wallonië en Vlaanderen.

Ik leerde hem kennen in de jaren zeventig te Antwerpen – een stad die ik geregeld aandeed op weg van Brussel - waar ik toen woonde - naar Amsterdam, waar ik ook een beetje woonde. Barry Fitton vertoefde in de alternatieve kringen van de Wolstraat, Cinderella en De Muziekdoos. Dit laatste café, dat in die tijd gevestigd was in de Vlaeikensgang – toen ook al met baardige baas Etienne – was naast de kelder van Den Billemkletser een van zijn literaire stamkroegen waar hij uiteraard vaak optrad. Toen De Muziekdoos naar de Haarstraat was verhuisd richtte hij er een vereniging van dichters en muzikanten op die “The Antwerp Poets” heette, en op een poëzieavond voerden Barry en ik samen een muzikaal begeleid programma op. Voordien had hij in Antwerpen als eerste een fameuze en absoluut verdachte “headshop” geopend. Later runde hij in Engeland een tijdlang een occulte boekhandel.

Maar ook in Amsterdam trof ik hem vanaf toen herhaaldelijk bij optredens in de kringen van Simon Vinkenoog, Hans Plomp, Diana Ozon, en natuurlijk in de Culturele Vrijhaven Ruigoord, het gekraakte havendorp, ook nu nog elk jaar met Pinksteren en op het Landjuweel-zomerfestival.

Barry Fitton is een zachte, vredelievende anarchist, die als jongeman in Oxford toetrad tot de Blackfriars Poets. Politiek volslagen incorrect en daardoor persona non grata in de States en later in zijn moederland onder het regime van de IJzeren Dame Thatcher, toen hij in de Falklands-oorlog (1982) moreel en in geschrifte de zijde van de Argentijnen koos. Koppig bleef hij de Spaanse naam “Malvinas” gebruiken voor die eilandengroep. In de Verenigde Staten werd hij uit het land gezet als a threat to the morals of America.

Over zijn veelvuldige en veelzijdige artistieke en sociale activiteiten vindt u meer op zijn website http://poetryperformance.nl

Zijn geïllustreerde dichtbundel “Amsterdam Nights” is een poëtische reis naar de diepten van Mokum, zoals die geliefde stad in het Jiddisch en in de volkstaal heet. De gedichten werden vertaald door Gijs ter Haar, een bekende Nederlandse auteur die op de 107de Muzeval te gast was in oktober 2007. De voordracht gebeurt afwisselend in het Engels door Barry Fitton zelf en in het Nederlands door zijn Nederlandse gezellin Anja Cornwall.

Herman J. Claeys 17.4.08

  • A long way home", 1967, collection of travel poems
  • "Erotology", book & CD, Amsterdam 2001.
  • "Amsterdam nights" 2003, a collection of poems with photographs by Paul Stoffels .
  • "Hanging out in Amsterdam" , CD with various musicians.
  • "I Left no Footsteps Behind Me", book.
  • Amsterdam Nights”, Dutch/English edition including cd., Nederllandse vertaling door Gijs ter Haar . Recorded Live by Barry & Gijs at the studios of Hans Meyer in Amsterdam.

Labels: