dinsdag, mei 06, 2008

affiche 8 mei 2008: Barry FittonΠ


DE 114de MUZEVAL


Poëzieavond


donderdag 8 mei 2008
gastdichterBarry Fitton (GB>NL)

"Amsterdam Nights" (A journey into the depths of Mokum)

met vertaling van GIJS TER HAAR (NL)
voorgedragen door ANJA CORNWALL (NL)


Presentatie en inleiding: Herman J. Claeys en Bart van Peer


na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

begeleid door Frans Vlinderman en Bart van Peer


deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur

gratis toegang


locatie: literair-artistiek café Den Hopsack

Grote Pieter Potstraat 24

2000 Antwerpen (centrum)

(openbaar vervoer: Groenplaats)


Organisatie:

Pipelines vzw met medewerking van Masereelfonds Antwerpen

en met de steun van Antwerpen Boekenstad

Links: www.muzeval.tk , www.masereelfonds.be, www.denhopsack.be
Barry Fitton is een wereldwijd performende Engelse dichter, die al vanaf zijn 15de in 3 continenten “on the road” is. India, Pakistan, Iran, Turkije, De Verenigde Staten, en in Europa de Scandinavische landen, Tsjechië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland – waar hij een vaste stek heeft – Wallonië en Vlaanderen.

Ik leerde hem kennen in de jaren zeventig te Antwerpen – een stad die ik geregeld aandeed op weg van Brussel - waar ik toen woonde - naar Amsterdam, waar ik ook een beetje woonde. Barry Fitton vertoefde in de alternatieve kringen van de Wolstraat, Cinderella en De Muziekdoos. Dit laatste café, dat in die tijd gevestigd was in de Vlaeikensgang – toen ook al met baardige baas Etienne – was naast de kelder van Den Billemkletser een van zijn literaire stamkroegen waar hij uiteraard vaak optrad. Toen De Muziekdoos naar de Haarstraat was verhuisd richtte hij er een vereniging van dichters en muzikanten op die “The Antwerp Poets” heette, en op een poëzieavond voerden Barry en ik samen een muzikaal begeleid programma op. Voordien had hij in Antwerpen als eerste een fameuze en absoluut verdachte “headshop” geopend. Later runde hij in Engeland een tijdlang een occulte boekhandel.

Maar ook in Amsterdam trof ik hem vanaf toen herhaaldelijk bij optredens in de kringen van Simon Vinkenoog, Hans Plomp, Diana Ozon, en natuurlijk in de Culturele Vrijhaven Ruigoord, het gekraakte havendorp, ook nu nog elk jaar met Pinksteren en op het Landjuweel-zomerfestival.

Barry Fitton is een zachte, vredelievende anarchist, die als jongeman in Oxford toetrad tot de Blackfriars Poets. Politiek volslagen incorrect en daardoor persona non grata in de States en later in zijn moederland onder het regime van de IJzeren Dame Thatcher, toen hij in de Falklands-oorlog (1982) moreel en in geschrifte de zijde van de Argentijnen koos. Koppig bleef hij de Spaanse naam “Malvinas” gebruiken voor die eilandengroep. In de Verenigde Staten werd hij uit het land gezet als a threat to the morals of America.

Over zijn veelvuldige en veelzijdige artistieke en sociale activiteiten vindt u meer op zijn website http://poetryperformance.nl

Zijn geïllustreerde dichtbundel “Amsterdam Nights” is een poëtische reis naar de diepten van Mokum, zoals die geliefde stad in het Jiddisch en in de volkstaal heet. De gedichten werden vertaald door Gijs ter Haar, een bekende Nederlandse auteur die op de 107de Muzeval te gast was in oktober 2007. De voordracht gebeurt afwisselend in het Engels door Barry Fitton zelf en in het Nederlands door zijn Nederlandse gezellin Anja Cornwall.

Herman J. Claeys 17.4.08

  • A long way home", 1967, collection of travel poems
  • "Erotology", book & CD, Amsterdam 2001.
  • "Amsterdam nights" 2003, a collection of poems with photographs by Paul Stoffels .
  • "Hanging out in Amsterdam" , CD with various musicians.
  • "I Left no Footsteps Behind Me", book.
  • Amsterdam Nights”, Dutch/English edition including cd., Nederllandse vertaling door Gijs ter Haar . Recorded Live by Barry & Gijs at the studios of Hans Meyer in Amsterdam.

Labels:2 Comments:

Anonymous kathinka said...

hallo...
deze website ziet er erg goed uit.
leuk om over barry te lezen(mijn buurman).
maar helaas gaat het niet zo goed met barry. hij ligt nu,na 7 weken in 't ziekenhuis te hebben gelegen) in verzorgingstehuis st. jacob...als ik het goed heb.
anja heeft het erg zwaar ermee.
ik weet niet wie deze site onderhoudt, maar het lijkt mij een leuk idee als mensen zelf hun gedicht aan barry kunnen schrijven,zodat hij iets te lezen heeft of het hem voorgedragen kan worden.
mijn mail-adres is kaplinkaka@hotmail.com...dus wie dit leest, mail mij en misschien kunnen we samen iets op zetten.
vriendlijke groet Kathinka

17 juni, 2009 15:02  
Blogger slö said...

hey Kathinka,

bedankt voor dit berichtje, ik stuur het meteen door naar de vrienden.
Ondertussen veel beterschap en sterkte toegewenst aan Barry en Anja en verwanten.
vriendelijke groeten,
Frank (webmaster)

18 juni, 2009 11:40  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home