Tussen Goudblommeke en Dolle Mol: Zondag 29 maart 2009, vanaf 13.00 uur
www.passaporta.be
Tussen Goudblommeke en Dolle Mol
Werven van literatuur, werven van verzet.
Een rijk aanbod i.k.v. Passa Porta festival
Zondag 29 maart 2009, vanaf 13.00 uur
Goudblommeke van Papier, Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel
Prijs: masereelfondsleden 3 euro, niet-leden 7 euro
Dit programma kadert in het Passa Portafestival Parcours. Mensen met een badge kunnen vrij deelnemen. En zoals gezegd een badge kost leden 3 euro, best vooraf aanvragen, maar de dag zelf vanaf 13u in het Goudblommeke ter beschikking.
Literatuur en poëzie
Herman J. Claeys, stichter van Free Press en van Dolle Mol leest voor uit eigen werk, gelardeerd met anekdotes uit zijn rijke Brusselse carrière (In het Nederlands om 16u in Dolle Mol)
Jan Hertogen, het vrije oeuvre van Verlaine of de collectie 'erotische poëzie' van Paul Verlaine, voor het eerst naar het Nederlands vertaald. De voordracht gebeurt in de twee landstalen om 17u15 in Dolle Mol
Hendrik Carette (publicist) zal voor het eerst exclusief de gedichten van een van de Brusselse stichters van de Cobrabeweging Christian Dotremont voordragen in het Nederlands en in het Frans om 18 u in Goudblommeke.
Omkadering
Sjoerd Mentens (gitaar) en Jean Van Lint (contrabass), cobra en rock&roll (doorlopend in Goudblommeke)
Francis Wimme met Jazz Classics op piano (doorlopend in Dolle Mol)
Organisatie: Kunstberg en Rode Masereelfonds Kelder i.s.m. vzw geert van bruaene, Davidsfonds, Willemsfonds, Dolle Mol
Lezingen:
Jelle Versieren (historicus, Univ.Gent): Brussel, Karl Marx en het Communistisch Manifest. Een korte lezing over wat Marx deed te Brussel en de wereldwijde gevolgen. (Om 13u30 in Dollle Mol in het Frans en om 14u15 in Goudblommeke in het Nederlands)
Gerlinda Swillen (ereleraar, voorzitter Masereelfonds): In één maand tijd schreef Multatulli (Eduard Douwes Dekker) in een vernieuwend en beeldrijk Nederlands 'Max Havelaar of de Koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij'. Wat dreef Multatulli naar Brussel? En waarom moeten we Max Havelaar ook vandaag nog lezen? (Om 13u in Goudblommeke in het Nederlands en om 13u45 in Dolle Mol in het Frans).
Johan Bassiliades (historicus): Buls versus Anspach, twee Brusselse burgemeesters met verschillende visie op stedenbouw en de gevolgen van die visies en verschil van mening op het Brussel van vandaag. (Om 14u30 in Dolle Mol in het Nederlands en om 16u30 in Goudblommeke in het Frans).
Piet De Groof (generaal op rust, kunstkenner) vertelt over het korte, maar actieve leven van de Cobrabeweging en de rol die ze in Brussel heeft gespeeld. (Om 16u45 in Goudblommeke in het Nederlands en om 17u45 in Goudblommeke in het Frans) Rondleiding
Arnout Wouters (historicus VUB, stadgids) maakt een schets van de mens Geert Van Bruaene, de legendarische
stichter van het GoudBlommeke in Papier, aan de hand van zijn citaten opgenomen op de omheining van het Dinantplein. (Startpunt Goudblommeke, om 15u15 in het Nederlands, om 15u30 in het Frans)
· home
· over ons
· archief
· links
· foto's
Labels: eigendunkelijke kalender, Herman J. Claeys