zondag, april 30, 2017

Muzeval 216: 11 mei 2017 - Guyantra




π
DE 216e MUZEVAL
Artistiek-Literaire Avond

donderdag 11 mei 2017
Gastdichter
GUYANTRA
De droom van Baudelaire

na de pauze: VRIJ PODIUM 

presentatie en begeleiding: Bart Van Peer

deuren 20.00 uur - aanvang 20.30 uur
gratis toegang
literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats) 

Organisatie:
Pipelines vzw ism Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad



Perstekst De Muzeval 216 dd 11-5-2017: De droom van Baudelaire door Guyantra

In april 1864 ontvluchtte Charles Baudelaire Parijs voor zijn schuldeisers en strandde in Brussel. ‘Au Grand Miroir’, een pension met faam, werd zijn onderkomen. Zijn hoop om in alle rust te kunnen werken ontaardde in zenuwpijnen en epileptische aanvallen. Deze literaire evocatie toont ons een groot Frans schrijver die door herinneringen en dromen terugblikt op zijn literaire jaren in het feeërieke Parijs van de negentiende eeuw. We volgen hem nauwgezet in zijn zwerftochten door Brussel. Zijn ontmoeting met de fotograaf Charles Neyt. Zijn literaire invloeden van Joseph de Maistre, Savoyaards politicus, schrijver en filosoof, en Emanuel Swedenborg, mysticus en filosoof, laten hem mijmeren en terugdenken aan zijn vrienden Victor Hugo, Théophile Gautier, Maxime du Camp en Eugène Delacroix. In zijn ‘Salon 1845’ en ‘Salon 1846’ analyseert hij de schoonheid van het ‘moderne leven’.

Baudelaire wordt ook sociaal en literair gekaderd tijdens de Franse revolutie van 1848. Kende hij zijn moment van revolutionaire bezetenheid? Of was het meer dan een moment? Liet hij zich door de politieke ontwikkelingen leiden, of stond zijn hele leven in dienst van een revolutionair ideaal dat we moeten begrijpen als een totale vernieuwing van zijn poëzie? De politieke idealen van die dagen kon hij alleen nog waarderen omwille van hun absurditeit. Na 1852 begon zijn loopbaan als dichter van de grote stad en de melancholie van het moderne leven. Charles Baudelaire was een ‘révolté’, een ‘opstandige’, een man in voortdurend conflict met zichzelf. Symbolistische dichters zoals Arthur Rimbaud en Raymond Roussel hebben nadien dat revolutionair ideaal opgepikt en ingeleid bij de modernisten. Deze boeiende odyssee wordt gebracht door de Antwerpse dichter Guyantra, voor wie Charles Baudelaire en het literaire Parijs van de negentiende eeuw, centraal staan in zijn eigen werk.



Op donderdag 11 mei vertelt Guyantra er alles over, verwoven met eigen poëzie.

De Muzeval vindt plaats elke 2de donderdag van de maand in Artistiek Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te Antwerpen.
De aanvang is 20:00 en de inkom gratis.
Inleiding en presentatie: Bart Van Peer
Na de pauze is er een Artistiek Literair Vrij Podium.
Bron foto: Guyantra
Bron perstekst: Guyantra
Lichte tekstbewerking: Bart Van Peer


Labels: