maandag, november 27, 2006

affiche 14 december 2006: PHILIP MEERSMAN


Donderdag 14 december 2006

De Muzeval

97ste poëzie-avond met gastdichterPHILIP MEERSMAN


Inleiding: Bart van Peer

aanvang 20 uur stipt. TOEGANG VRIJna de pauze:

Vrij Poëzie-Podiumgeleid door Frans Vlinderman en Kaatje Wharton.Organisatie : STICHTING PIPELINES vzw.Weblog: http://www.muzeval.tk
Contact: Herman.J.Claeys@telenet.be
/ I.s.m. MASEREELFONDS Antwerpen

Contact voor Vrij Podium kaatjew@skynet.be of frans_vlinderman@vlinderman.beIn CAFE DE MUZIEKDOOS

Verschansingstraat 63, ANTWERPEN-Zuid

(Waterpoort) (dinsdag gesloten)

Bussen 6, 23 (Vlaamse Kaai)., Tram 8, bus 34 (Museum S.K.)Korte Bio

Philip speelt met klanken die taal worden en deconstruereert de taal tot individuele klanken. Klank en beeld zijn universele communicatievormen meer nog dan de conventie die taal is. Conventies rekken, ombuigen, breken en spelen met woorden, woordbetekenissen en woordbeelden staat centraal in zijn poëzie.

Philip verzorgde poetry-performances op diverse podia en festivals in Vlaanderen, Nederland, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Macedonië en Roemenië.

Sinds 1984 is Philip Meersman bezig met theater, poëzie en beeldende kunst.
Philip heeft gezocht en zoekt hij nog steeds om het vernieuwende en creatieve te (her)ontdekken, te ondersteunen en naar buiten te brengen. Als acteur speelde Philip in een 17 tal stukken bij diverse verenigingen. Als regisseur-schrijver creëerde hij theaterstukken voor JAS en EXTOS vzw en vertaalt hij de theaterwerken van de Bulgaarse theaterauteur Rumen Shomov. Als dichter-schrijver-uitgever kwamen 4 dichtbundels van zijn hand op de markt: Postume Brief aan Mezelf (1989) en Speelse Ogen Doven (1996), The BG-Files – PART I, 2003-2005, Savanahblues (2005). Met Lieven Vercauteren schreef hij het projectboek "de min" in 2003. Ten voordele van het tsunami 12-12 fonds publiceerde hij, i.s.m. dichter Claude Lammens, een bloemlezing "Woordenvloed", met Vlaamse, Nederlandse en Zuidafrikaanse dichters.
Philip’s poëzie werd vertaald in het Frans, Engels, Bulgaars, Macedonisch, Russisch, Spaans, Roemeens en Italiaans en werd gepubliceerd in diverse literaire tijdschriften en bloemlezingen over heel de wereld. Als curator organiseerde Philip voor EXTOS vzw het project "de min" in Sint-Niklaas (09/02/03-09/03/03). Als dichter-beeldend kunstenaar stelde Philip tentoon in diverse internationale exposities van Jan Christensen en Tamara Laï en het kunstenproject "HET WERK" van Bas Schevers en Jan Huijben. Tijdens ´Broeikast Café + Expo´ te Antwerpen creëerde Philip samen met Davine Peleman de wordpaintperformance-enscenering “Darfour”. Van 09/08/05-18/12/05 werkte Philip in, om, rond het station van Waterschei en de actualiteit aan “mijn (W)oor(D) mijn”, een in situ-project voor TOR vzw. Tijdens de 44e Struga Poetry Evenings in Macedonië richtte Philip samen met Sergei Birjukov (Russische Federatie) en Peter Waugh (Groot-Brittannië) het internationale poëziecollectief “dastrugistenda” op. Het project “Echo im Turm” van “dastrugistenda” werd geselecteerd binnen het “Second Advent project” en in de officiële catalogus opgenomen van National Centre for Contemporary Arts (Kaliningrad Branch). Als consulent en performer werkte Philip mee aan het 1e Internationale Muziek en Poëziefestival Portus Ganda te Gent (22/06/06-26/06/06). Tijdens de 10e Curtea Poetry Nights in Roemenië (12.07.60-18.07.06) werkte Philip met diverse internationaal gerenomeerde dichters aan een van zijn improvisatie installatiegedichten: “Feuerwerkgedichte ohne Feuer”. Hij werd tijdens dit festival eveneens genomineerd voor de Grand Prix d’Europe.
Binnen het artiestencollectief “JA” werkt Philip samen met Lieven Vercauteren, Jean-Pierre Van Rumste, Maarten en Andries De Bock en Thomas De Feyter diverse projecten:
JA! gaat een stap verder en brengt poëzie terug naar zijn roots, evenals de muziek. Muzikanten ,dichters en videokunstenaar gaan met hun respectievelijke instrumenten (voor de muzikant is dat gitaar, sax, synth, bassgitaar, drum, sample-computer,… voor de videokunstenaar live videobeelden, opgenomen filmbeelden en foto’s en voor de dichter is dat zijn gedichten en zijn taalvaardigheid) samen jammen. Gedichten worden gedeconstrueerd, klanken, muziekfragmenten, noten, tonen, (video)beelden, worden samen opnieuw opgebouwd live tot een nieuw en uniek kunstwerk van woord, klank en muziek. Elke performance is anders want NU is het moment waarop ze JA! zeggen en NU maken ze kunst.
De website www.spooninmybrain.com is het geestenskindje van Philip dat steeds in conceptie is.

Labels:0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home