maandag, februari 28, 2011

affiche 10 maart 2011: Manu Bruynseraedeπ

DE 148e MUZEVAL

Poëzieavond

donderdag 10 maart 2011


Gastdichter

Manu Bruynseraede

Poëzie van Charles Bukowski


Inleiding en presentatie door Bart van Peer

na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur
gratis toegang

locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats) 

Organisatie:
Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad


Perstekst Manu Bruynseraede – De Muzeval – maart 2011
POËZIE VAN CHARLES BUKOWSKI
Manu Bruynseraede
Hank

Lezing Bukowski

Het uitgangspunt van deze lezing is om een nieuwe Charles Bukowski te tonen.

Iedereen kent wel de Vieze Oude Man, de dichter en schrijver van zuipen, rondneuken en keet schoppen.

Zuipen, rondneuken en keet schoppen is één ding. Deze dingen in het dagelijkse leven doen plus daarbovenop 6 dikke romans schrijven, honderden kortverhalen en 3000 gedichten is een tweede ding.

Hier vanavond gaat het om het derde ding: de synthese van de these en de antithese. Een Charles Bukowski laten tevoorschijn komen die wel degelijk ook mooie en lieve dingen kon zeggen, schrijven en denken. En dat op een poëtische manier, zoals een echte schrijver dat hoort te doen.

Een lyrische, geestige en constructieve Charles Bukowski. Een Charles Bukowski die weinig bekend is bij diegenen die hem al kennen.

Bij diegenen die nog nooit van hem gehoord hebben: een grote schrijver, een echte vakman en een levende, boeiende mens met oprechte en toch ook wel zachtaardige gevoelens tussen alle zware miserie des levens door.

Een geniale schrijver die op het eerste zicht misbegrepen werd omdat hij verkeerde signalen de wereld instuurde. Logisch als je zo goed als 40 jaar van je leven dag en nacht dronken bent.

Een woordkunstenaar van wie de meeste lezers verkeerde dingen dachten als: zelfmoord is interessant, werken in loondienst is per definitie slavenarbeid, zuipen, gokken en knokpartijen zijn leuk, vreemdgaan is een aanrader, alle gezagsdragers zijn corrupt en het hele systeem is door en door verdorven.

“Als je woonde waar ik woonde begon je te geloven dat het overal elders net zo’n schamele bedoening was als bij jou.”

Tussen al die foutieve signalen in het oeuvre van Charles Bukowski treffen we evengoed signalen aan van de schoonheid en het nut van moderne literatuur, misschien zelfs tekenen waardig voor het predikaat van de Schone Letteren.

Af en toe heeft de wereld behoefte aan de juiste persoon die de juiste mensen op het juiste moment wakker schudt. Af en toe. Niét aanhoudend. Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren.

Het feit dat hij bij leven miljoenen boeken ter wereld verkocht was een logisch gevolg van de allereerste zin van zijn allereerste roman: “Het begon als een vergissing.”Misvattingen over de mens Charles Bukowski

 • Hij kon een harde werker zijn bij de Post en als hij goede punten scoorde bij de directie was hij trots.
 • Hij was erg spaarzaam en had een klein fortuin op de bank staan toen hij stopte met werken.
 • Hij schaamde zich vaak voor zijn fouten en weende veel.
 • Hij heeft leuke tekeningetjes en schilderijtjes gemaakt.
 • Hij las en studeerde erg veel en was een veel verstandigere en voorzichtigere mens dan zijn werk doet uitschijnen.
 • Bij zijn optredens was er altijd politie in de buurt, maar hij voelde zich daardoor beter gewaardeerd en als hij écht in de fout ging besefte hij dat en liet hij zich gewillig sanctioneren. Hij schold en foeterde wel op de politie maar zelden recht in hun gezicht.
 • De laatste 10 jaar van zijn leven was hij overwegend nuchter en leefde hij gezond in bescheiden luxe.
 • Hij is zijn echtgenote Linda Lee altijd trouw gebleven.Citaten uit Vrouwen:

 • “God is een haak in de lucht.”
 • “Debra legde haar hand op de mijne. ‘Mijn beste lieve ouwe natte deegsliert!’”
 • “De universiteiten waren bang voor zelfkantdichters, maar aan de andere kant waren ze te nieuwsgierig om er één over te slaan.”
 • “Wanneer stress en waanzin uit mijn dagelijks leven geëlimineerd waren leek het dat er niet veel over was waar ik van op aan kon.”
 • “Vroeger maakten ze badkuipen voor keizers, niet voor 1 meter 50 korte bankbedienden.”
 • “Gewoon leven totdat je dood gaat is al een hele klus.”
 • “Hoe flik jij die dingen allemaal?
 • Typen, zei ik.
 • Typen?
 • Ja, zo’n 18 woorden per minuut ongeveer.”
 • “Ik en God pikken niet altijd hetzelfde paard uit.”
 • “Oude stemmen werden een deel van jezelf, zoals een vingernagel.”
 • “Elk nieuw systeem bracht me dichter en dichter bij rijkdom.”

Raadgevingen bij het lezen van Bukowski


 1. Bukowski lezen is een luxe. Best lezen bij een warm haardvuur, een lieve echtgenote die je trouw blijft en een grote spaarboek bij de bank. Best niét lezen als je depressief of psychotisch, straatarm of doodziek bent.
 2. Vuil betekent niet hetzelfde als smerig. Zoals gezellige rommel in een schildersatelier: hier en daar wat stof op de grond, verfvlekken op meubels en de vloer en je kleren wil niet zeggen dat je in een gore, stinkende vuilnisbelt moet leven. Bukowski leefde in krotten, maar hechtte veel belang aan hygiëne en een zekere orde en regelmaat.
 3. Woorden die walging en agressie opwekken mag je uiten op een beschermd podium of in een aangepast TV- of radioprogramma, maar hoef je niet meteen in het dagdagelijkse openbaar uit te schreeuwen.
 4. De ‘zware kost’ in het werk van Bukowski kun je het best in je opnemen als passieve lezer.
 5. Zijn teksten zijn erg direct, vaak grof, agressief en stoer maar er is altijd de keerzijde van de medaille of een dubbele betekenislaag.


Of we het nu fijn vonden of niet, misschien hadden we Charles Bukowski wel nodig. Misschien heeft hij ons wel degelijk een menslievende boodschap meegegeven van vrede en verzoening. Misschien was het wel nodig dat uitgerekend deze man ons moest tonen hoe het niét moest, en misschien is hij dan toch niet grotendeels in miserie, ziekte en ellende tevergeefs gestorven.

Oftewel: elke mens krijgt altijd een nieuwe kans.


Meer over Manu Bruynseraede zelf:


Manu Bruynseraede over Charles Bukowski: welkom donderdag 10 maart 2011 vanaf 19u30 in Den Hopsack!Bron: Manu Bruynseraede
(Lichte) bewerking: Frans Vlinderman

Labels: