dinsdag, januari 03, 2012

affiche 12 januari 2012: Julius Schellens π
DE 158e MUZEVAL
Poëzieavond
donderdag 12 januari 2012

Gastdichter

Julius Schellens

“Volo, ergo possum - Ik wil, dus ik kan”

Inleiding en presentatie door Bart van Peer

na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur
gratis toegang

locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats) 

Organisatie:
Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad
Julius Schellens is een schrijver uit Westmeerbeek, een deelgemeente van Hulshout, waar hij zijn zieleroerselen sprokkelt langs de boorden van de Grote Nete. Hij is in 1949 geboren in Voortkapel, een dorpje in de gemeente Westerlo, de Parel der Kempen, waar hij in het toenmalig Gemeentelijk Sint-Lambertuscollege klassiek werd geschoold in de Grieks-Latijnse Humaniora. Zijn schrijfstijl wordt nog duidelijk beïnvloed door de Latijnse volzinnen.


Hij produceert enigszins archaïsche poëzie en streeft ernaar zijn taal en metaforen zodanig te kneden dat hij door iedereen kan begrepen worden. Zijn gedichten zijn dan ook vaak op een wat ‘ouderwetse’ leest geschoeid, doch dat beschouwt hij als een compliment. 
Vanuit zijn blindheid schrijft hij heel gevoelsmatig, waarbij de tastzin, het gehoor, de reuk en smaak zijn voornaamste bronnen van zintuiglijke waarneming zijn. Voor visuele beelden put hij uit zijn herinnering toen hij nog kon zien. Verder is hij ook nog auteur van reportages en interviews voor tijdschriften, kortverhalen en sprookjes. 
In de herfst van 2009 kwam zijn eerste bundel ‘Ego sum’ uit, een bloemlezing van gedichten, mijmeringen en cursiefjes. 
In mei 2011 werd zijn gedicht ‘Ochtend langs de Nete’ verkozen door het literaire programma ‘Bladwijzer’ van Regionale Televisie Mechelen-Kempen voor uitzending in hun lentepoëzie project. 
In het najaar van 2011 won hij de verhalenwedstrijd die georganiseerd werd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Nederlandse literaire tijdschrift ‘Pointe’ met het kortverhaal ‘Beschermengelen bestaan nog’.
De liefde voor taal, lezen en schrijven, is een altijd aanwezige constante geweest in zijn bestaan.
Zijn lijfspreuk is: ‘Volo, ergo possum’. - ‘Ik wil, dus ik kan’.

Bron: Julius Schellens
Lichte bewerking: Frans Vlinderman

.

Labels: