vrijdag, september 02, 2011

affiche 8 september 2011: Blinde en slechtziende dichters 
 
π
DE 154e MUZEVAL 
Poëzieavond
donderdag 8 september 2011 

Gastdichterscollectief
Blinde en slechtziende dichters
Tonia In Den Kleef, Marie-Teresia Van Aerdebrugge, 
Julius Schellens, Bart Van Peer e.a.
 
Inleiding en presentatie door Bart van Peer
na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM
deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur
gratis toegang
locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats) 
 
Organisatie:
Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad
 
Pipelines vzw/De Muzeval: Jan van Veen, Willem Plugge, Frans & Nip Vlinderman-Luyben, Bart van Peer, Frank Vranckx, Pierre Magis & Raymonda Bertels, Runa De Moudt en Sarah Buys.

 
De 154ste Muzevalavond staat in het teken van blinde en slechtziende dichters.
Tonia In Den Kleef, Marie-Teresia Van Aerdebrugge, Julius Schellens, Bart Van Peer en mogelijk andere dichters dragen voor uit eigen werk.
 
Tonia In Den Kleef:  
Na een carrière als informaticus is Tonia In Den Kleef op zoek gegaan naar een nieuw doel in haar leven. Dit heeft ze gevonden in het toegankelijk maken van (beeldende) kunst voor blinde en slechtziende mensen. 
Als je met kunst bezig bent, is de stap naar het zelf willen doen niet zo groot meer. Zij zoekt zich een weg tussen klei, steen en woorden.  
Zij wil zichzelf geen dichter noemen. Soms kriebelt er iets en borrelen er woorden naar boven. Soms in de vorm van een gedicht, soms een kort of wat langer verhaal. Ben je dan een schrijver?
 
Trees Van Aerdebrugge:  
Trees Van Aerdebrugge is afkomstig uit Aalst en behoorde tot de genomineerden voor de Poëziewedstrijd DorpsdichterDoel 2011-2012. Principieel geeft ze geen gedichten uit in eigen beheer. 
Momenteel werkt Trees aan een reeks gedichten rond het thema “Valentijn verkeer(d)t. Ze is vast besloten sommigen daarvan in te sturen voor diverse poëziewedstrijden.
Als dichter vind zij naast het schrijven communicatie erg belangrijk. Trees heeft ondertussen een nieuw Doelgedicht klaar.  
Julius Schellens:
Julius Schellens is een schrijver uit Westmeerbeek, een deelgemeente van Hulshout, waar hij zijn zieleroerselen sprokkelt langs de boorden van de Grote Nete. Hij is in 1949 geboren in Voortkapel, een dorpje in de gemeente Westerlo, de Parel der Kempen, waar hij in het toenmalig Gemeentelijk Sint-Lambertuscollege klassiek werd geschoold in de Grieks-Latijnse Humaniora. Zijn schrijfstijl wordt duidelijk beïnvloed door de Latijnse volzinnen.
Hij produceert enigszins archaïsche poëzie en streeft ernaar zijn taal en metaforen zodanig te kneden dat hij door iedereen kan begrepen worden.
Zijn gedichten zijn dan ook vaak op een wat ‘ouderwetse’ leest geschoeid, doch dat beschouwt hij als een compliment.
 
Vanuit zijn blindheid schrijft hij heel gevoelsmatig, waarbij de tastzin, het gehoor, de reuk en smaak zijn voornaamste bronnen van zintuiglijke waarneming zijn. Voor visuele beelden put hij uit zijn herinnering toen hij nog kon zien.
In de herfst van 2009 kwam zijn eerste bundel ‘Ego sum’ uit, een bloemlezing van gedichten, mijmeringen en cursiefjes. 
Verder is hij ook nog auteur van reportages en interviews voor tijdschriften, kortverhalen en sprookjes. In mei 2011 werd zijn gedicht ‘Ochtend langs de Nete’ verkozen door het literaire programma “Bladwijzer” van Regionale Televisie Mechelen-Kempen voor uitzending in hun lentepoëzie-project.
De liefde voor taal, lezen en schrijven, is een altijd aanwezige constante geweest in zijn bestaan. Zijn lijfspreuk: ‘Volo, ergo possum’. - ‘Ik wil, dus ik kan’.
 
Bart van Peer:
Bart Van Peer (Herentals, 28 september 1971) studeerde dictie en voordracht aan de Academie te Bornem. 
Samen met Herman J. Claeys (23-05-1935 – 29-12-2009) stichtte hij in januari 1999 De Muzezal: een poëzieavond met telkens een gastdichter en na de pauze een Vrij Podium voor dichters, hetwelk elke 2de donderdagavond van de maand plaatsvindt in Literair-Artistiek Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te 2000 Antwerpen. 
Bart Van Peer is bestuurslid van Pipelines VZW die De Muzeval onder haar vleugels heeft en in hoofdzaak poëzie-evenementen van laagdrempelige aard organiseert.
Op donderdag 8 september 2011 vanaf 20u30 laten zij hun stem horen tijdens De Muzeval in Literair-Artistiek Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te 2000 Antwerpen.
Na afloop vindt er zoals gebruikelijk een Vrij Podium plaats onder begeleiding van Frans Vlinderman en Bart Van Peer. 
Bronnen: Tonia In Den Kleef, Trees Van Aerdebrugge, Julius Schellens en Bart Van Peer.
Lichte bewerking: Frans Vlinderman

Labels: