vrijdag, mei 18, 2012

affiche 14 juni 2012: Jessica Depreterπ

DE 163e MUZEVAL

Poëzieavond
donderdag 14 juni 2012

Gastdichter

Jessica Depreter

Woestijnwind op Mars
Inleiding en presentatie door Bart van Peer

na de pauze: VRIJ poëzie-PODIUM

deuren 20.00 uur - aanvang 20.30 uur
gratis toegang

locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats) 

Organisatie:
Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad
Links: www.muzeval.blogspot.com, www.masereelfonds.be, www.denhopsack.be


 
Jessica Depreter debuteerde in 2002 met haar bundel Vergeten is vrede als manifest Outside-kunstenaar op de trappen van de boekenbeurs in Antwerpen. Persoonlijk contact was altijd een voorwaarde voor haar optreden, net als voor haar schrijven.

In 2005 was ze barvrouw in Literair-Artistiek Café Den Hopsack. In die dagen verzorgde Frank Van Den Steen sfeervolle muzikale en poëtische avonden, waardoor ze in contact kwam met de rijke onderstroom Antwerpse dichters.

Al fietsend maakte ze in 2007 kennis met de poëtische ziel van de Walen en Normandiërs, dankzij haar Randonnées: een verzameling vertalingen van o.a. Guy Van Hoof, Hugues C. Pernath, Koen Stassijns, Willy Cuvelier, Guido Ruyssinck e.a.
Maatschappijkritisch zocht ze een toegankelijke kunstvorm om haar poëzie te ondersteunen: de transparante tweezijdige collages waren geboren.

Samen met schilderes Ann De Rouck bracht ze intussen twee bundels uit: De eenheid nabij (2010) omvat tien geïllustreerde gelegenheidssonetten.
In Miwilist (2011) werkt ze de overkoepelende gedachte uit dat elke mens op een wilskrachtige manier kan krijgen wat hij wil, door zichzelf op middellange golflengte (midwavelength) af te stemmen op zijn omgeving.

Cherupendel (2012) moet van deze filosofie een exponent zijn. De titel verwijst naar de cherubijnen: vriendelijke engeltjes die liefde op aarde brengen. Het is echter belangrijk dat zij ook hulp kunnen halen, vandaar hun pendel.

In Woestijnwind op Mars (2012) herneemt Jessica ouder werk en kneedt dat met nieuwe nuances tot een essence die nog niet zou vervluchtigen in een orkaan.

Op donderdag 14 juni 2012 is Jessica Depreter de gastdichter tijdens de 163ste Muzeval.

Bron: Jessica Depreter
Lichte tekstbewerking: Bart Van Peer, Frans Vlinderman

Labels: