affiche 10 april 2008: Willem Persoon
DE 113de MUZEVAL
Poëzieavond
donderdag 10 april 2008
gastdichter
Willem Persoon
begeleid door Frans Vlinderman en Bart van Peer
deuren 19.30 uur - aanvang 20.00 uur
gratis toegang
locatie: literair-artistiek café Den Hopsack
Grote Pieter Potstraat 24
2000 Antwerpen (centrum)
(openbaar vervoer: Groenplaats)
Organisatie:
Pipelines vzw met medewerking van Masereelfonds Antwerpen
en met de steun van Antwerpen Boekenstad
Links: www.muzeval.tk , www.masereelfonds.be, www.denhopsack.be
Willem Persoon is een heidense dichter. Hij is de auteur van 8 bundels, van toneelwerken en van literaire en artistieke monografieën. Hij kan ook terugblikken op een carrière als journalist bij Gazet van Antwerpen. Daarnaast is hij medeschepper van bibliofiele uitgaven en van projecten met beeldende kunstenaars, bij wier werken hij ook gedichten schrijft.
Als dichter debuteerde hij in 1972 met Sluipen naar de middag; daarna verscheen bij Orion in '78 Het niemandsuur en in 81 Regeneratie. Vervolgens in '88 Archeologie bij Poëziecentrum te Gent, en in '97 Onderzeeër bij Epo te Antwerpen. Ook bij Epo kwam in 2005 Vuurmaker uit, en bij Berghans Uitgevers te Antwerpen onlangs Sub Rosa.
Uit deze laatste twee bundels maakt hij nu een keus voor zijn voordracht als gastdichter op De Muzeval.
Vuurmaker heeft als ondertitel De heidense gedichten en bevat sjamanistische elementen en bespeelt thema's als geboorte, wedergeboorte, vernietiging, onmacht en genezing, en Vuur en Water zijn er prominent in aanwezig. Het boek is prachtig geïllustreerd met diepdrukprenten van Veerle Rooms, een van de belangrijkste hedendaagse grafici met internationale opleiding en uitstraling, die ook als hogeschooldocente generaties jonge kunstenaars heeft opgeleid.
Vanuit het Frans Masereelcentrum te Kasterlee onderhoudt zij samen met Willem Persoon contacten met befaamde ateliers en kunstenaars over de hele wereld. Met bibliofiele portfolio's en grootschalige projecten brengen zij de literatuur als 'schriftuur' in de grafische kunsten. Van Vuurmaker werd ook een bibliofiele uitgave op 25 exemplaren gemaakt.
Sub Rosa bevat o.m. reeksen van gedichten bij de creatie van bibliofiele projecten met beeldende kunstenaars in Zuid-Afrika, Rusland en Zwitserland. Willem Persoon schreef vroeger vooral neorealistische poëzie maar als latere neoromanticus heeft hij onder meer iets met bomen. In het voorjaar van 2005 schreef hij bij grafisch werk van Robert Wuytack Boodschappen in bomen, een gedichtencyclus opgenomen in Sub Rosa en helemaal geboekstaafd in hoofdletters, wat mij doet denken aan onze voorouderlijke rune-inschriften gekerfd in beukenbast ('boek' en 'boekstaven' zijn etymologisch verwant aan 'beuk').
Het is geen toeval dat hij in de zomer van 2006 een aantal dichters uitnodigde in zijn ruime weelderige tuin op een poëziefeest genaamd "Een tuin vol poëzie", onder de ceremoniële leiding van poëzieburgemeester Tony Rombouts, en waarbij de gedichten van de genodigde deelnemers ingelijst in bomen hingen niet de dichters zelf. Twee dichters uit de Muzeval-kerngroep, Philippe van Beek en ondergetekende, hadden het grote genoegen bij de gegadigden te mogen behoren.
Als toneelauteur schreef Willem Persoon onder meer een massaspel getiteld Jan van Steene. Dit spektakelstuk werd uitgevoerd in 1981 op de Markt te Stekene - Willem Persoons Wase geboorte- en woonplaats - en huldigt een mannelijke heks die in 1637 aldaar publiekelijk werd verbrand.
Als essayist schreef hij monografieën en houdt hij lezingen over het werk van Anton van Wilderode, over tv-pionier Mark Liebrechts, over de ets-kunstenaar Romain Malfliet en over de Mathilde-sonnetten van Jacques Perk.
.
Labels: affiche